Na co mám ze zákona právo jako zaměstnanec. A na co si dát pozor.
Práva zaměstnance | Část III.
V prvé řadě, je má kamarádka příkladným zaměstnancem. Se spoustou hezkých hodnocení od zákazníků. Ale také, je dochvilná, flexibilní, ochotná, svědomitá. Nepije, neužívá drogy (V gastronomii se čím dál tím více vyskytují lidé, kteří pravidelně užívají psychotropní látky. A to právě díky abnormálním nárokům na čas strávený v zaměstnání a psychickou zátěž.).
No a takového zaměstnance rozhodně ztratit nechcete. A to obzvlášť v době krize. Kdy na trhu práce nejsou nejenom kvalifikovaní lidé. Ale najít například abstinenta (nebo aspoň takového, který nepije v práci), nebo někoho kdo je schopný do zaměstnání chodit pravidelně, je další menší zázrak.
A o tom všem to je. Umět nejenom hájit svoje zájmy, ale uvědomovat si vlastní důležitost a váhu na trhu práce.
A takto by to mělo vypadat v praxi. Tak to byste si měli být jistí tím, že právo je na vaší straně. Že práci, kterou odvádíte je nejenom dostačující, ale je naopak nadstandardní. Protože je to váš čas, vaše síla a vaše hlava, která udržuje něčí podnikání v chodu. A za to vám náleží odpovídající odměna, slušné a férové zacházení. A hlavně kvalitní pracovní prostředí.
Zde vypíšu v bodech, co je v zaměstnání standardem. Vše, co budete dělat navíc musí být náležitě ohodnoceno.
Nezapomínejte na věc, která je často opomíjena a to je důkladné pročtení pracovní smlouvy.
- Denní pracovní doba je maximálně 8 hodin
- A za týden můžete odpracovat maximálně 40 hodin
- Plat musí odpovídat vašemu pracovnímu zařazení
- 20 dnů dovolené za rok (každý den je hrazen stejně jako by jste byli v práci)
- Svátky, víkendy a přesčasy mají navýšení 10% nad běžnou hodinovou sazbu
- Nesmíte dostávat peněžní postihy (nevztahuje se na škodu za kterou odpovídáte)
- Přesčasy nesmí činit více než osm hodin týdně
- Zaměstnavatel hradí zdravotní a sociální pojištění
- Zaměstnavatel vás nesmí extrémně zatěžovat. A nebo vás vystavovat nesmyslně dlouhým směnám.
- Existují ještě třísměnné, nebo nepřetržité pracovní režimy (jedna směna nesmí přesáhnout 12 hodin). Kdy během jednoho týdne nesmíte odpracovat více jak 37,5 hodin.
- Máte právo na 30 minut pauzu (nepočítá se do pracovního času)
- Velmi dobře si prostudujte pracovní smlouvu, která může zahrnovat i věci, které jsou v rozporu se zákonem.
Vysvětlení mé úvodní myšlenky, že jsem vlastně předpověděl, jak dopadnou majitelé podniků v gastronomii, je jednoduché. Lidé, kteří na přelomu března a dubna 2020 přišli defakto ze dne na den o práci. Protože Covid-19 zavřel 70% podniků a zbytek omezil na výdejní okénka. Si lidé museli začít hledat uplatnění v jiné profesi.
Bylo to pro ně velmi těžké. A nesnadno se se ztrátou vyrovnávali. Neuměli si představit, že by vykonávali jiné zaměstnání. Propadali depresím a panice. Většina z nich měla rodiny, které museli uživit.
Ale jak se uplatnit na trhu práce pokud vaši profesi stát zavře?
A tady přichází ten úžasný zlom v chápání, co je opravdové, právně správné chování zaměstnavatele vůči zaměstnanci. Lidem totiž po chvilce pátrání nezbývalo nic jiného, než jít pracovat buď jako skladník, prodavač, nebo dělník. V prvních počátcích si hodně stěžovali na nízké platy kdy, ale nechápali jednu zásadní věc. Na výplatní pásce se jim sice ukázalo například 22000 Kč (v gastronomii je normou 35tis.), ale čistého. Takzvaně přiznaného. Jen pro přesnost, v gastronomii dostáváte 11800 čistého a zbytek na černo, co dostanete od hostů.
Ale díky přiznanému platu si můžete dovolit jít na mateřskou, můžete si dovolit onemocnět a máte ze zákona hrazenou dovolenou. A hlavně nepracujete 70 hodin týdně.
A tohle si během šesti měsíců najednou začali všichni uvědomovat. Jak neplnohodnotný život vlastně žili. Jak je jejich bývalý zaměstnavatel, majitel podniku, okrádal. Okrádal je na jejich právech a na tom, co jim ze zákona náleží. A v tento moment se (chytří) lidé rozhodli, že už se do gastronomie nevrátí. A teprve teď všem restauratérům dochází jakou obrovskou chybu udělali. A nabízejí budoucím zaměstnancům (brigádníkům) až 200 Kč na hodinu plus spropitné.
A závěrem už chci pouze říci, že je velmi důležité umět si vážit nejenom sám sebe. Ale hlavně svého času a odvedené práce.
Pokud by jste s něčím podobným potřebovali poradit, nebo chcete více rozvést tento článek. Tak mě můžete kontaktovat na telefonním čísle 607 856 588. Nebo na emailu info@nrwebmedia.cz. Budeme rádi pokud nám zašlete námět na myšlenku, která by Vás zajímala.
V článku je uveden příklad z gastronomie. Je ale platný a přenositelný do všech profesí.